Per aquells embolics del calendari l'ú de gener hauria d'arribar l'hivern i néixer Jesús, però no és així.
El dia 25 de desembre de 2010 farà 2010 anys (menys sis dies) que va néixer -si la Història és certa-.
Quin any era quan va néixer aquell nen jueu que no era ni ros ni de pell blanca?
No era l'any 0.
Ni l'any cero, ni el segle cero han existit mai perquè aquest concepte matemàtic encara no s'havia descobert (1). Quan va néixer el nen tampoc era l'any 1.
Jesús va néixer l'any 753 dels corrents en aquella època. Aleshores cada any naixien o morien varis fills de Déu, profetes o revolucionaris místics (2).
A mitjans del anys 500 de la nostra era, un "científic" cristià, basant-se en ajusticiaments d'alguns profetes africans anònims, documentats a Palestina, va "ajustar" l'any de la crucifixió del Galileu. Tirà enrere trenta-tres anys -que li semblà al savi que era una bona edat per morir ajusticiat- i li sortí el naixement.
El moment exacte de l'any l'adaptà a la gran festa pagana del "triomf del Sol" i així no calia justificar la nova celebració.
I del solstici d'hivern, nou mesos enrere i ja tenia l'Anunciació de la Verge (3).
Tot l'Imperi Romà comptava els anys des que Ròmul va fundar Roma. I, sembla ser, que no es comptarien els anys de Crist fins molt després del segle VI de l'era cristiana.
Avui encara coexisteixen altres calendaris en ús, com el xinès, el budista, l'hindú, el japonès, el musulmà ...
La primera República Francesa s'inventà un calendari que va durar catorze anys. La Revolució Soviètica un altre que va durar-ne onze. I els suecs entre el 1700 i el 1711 també.
El calendari més curiós fou el Patafísic. Només existí en el món d'Alfred Jarry (4). Tenia tretze mesos de vint-i-vuit dies i tots els dies tretze eren divendres.
Que tingueu un bon ANNO MMDCCLXIV AB URBE CONDITA.
Agustí Palau
Antropòleg per la Universitat de Montmaneu (si no teniu beca no hi aneu).
(1) Per això els segles i els mil·lennis comencen l'any 1 i no el 0. El segle i el tercer mil·lenni van començar el 2001 i el darrer any del segle i del segon mil·lenni va ser el 2000. Ja ho sabia Stanley Kubrick quan va rodar "Una odissea de l'espai".
(2) Vegeu "La vida de Brian" una de les millors pel·lícules de la Monty Python. També sabreu de passada d'on surt el nom de correu-escombraria: spam.
(3) Un altre invent que sembla modern i no ho és. Quan Josep preguntà de qui era l'embaràs, la Verge respongué: De l'amic invisible! En hebreu: l'Esperit Sant!
(4) Dramaturg, novel·lista, poeta, surrealista i excèntric francès (1873-1907), inventor de "les lleis que governen les excepcions i que expliquen l'univers addicional a aquest".
Vull fer la carta al reis i no se a quin dirigir-me. El rei ER es qui reparteix els regals mes sustanciosos, mes ben guarnits i embolquellats, el rei PS és l’aprenent a triar els regals i ambolicar-los i el rei Ci ja no te regals,
ResponEliminaJo he confiat en els tres, és més, quant era petit no m’importava d’on venien els regals, però ara tinc especil interés en el rei PS per veure si em pot portar feina. Se que el rei ER ara ni ensenya i li brinda l’oportunitat però som molts els inosents que li escrivim la carta. No se a quants ens complaurà.
jo diria que cap. ens haurem de buscar la vida com sempre!!!!!!
ResponElimina