divendres, 27 de novembre del 2009

una alternativa que no es pogué debatre (ni tant sols exposar)

Un dia, poc després de les darreres eleccions, l'alcalde em convidà al seu despatx per explicar-me totes les coses bones que faria pel poble. Em digué, entre d'altres coses, que a diferència de l'anterior ajuntament ara es deixaria parlar a l'oposició i al poble en general. Començaria preguntant al poble com volia que fos l'urbanisme.

Jo, que per una qüestió de padró i de ibi, em sentia poble, vaig voler explicar-li la meva idea de com voldria que creixés Tous:

S'havia de potenciar les peculiaritats culturals, històriques, arquitectòniques i naturals. Però sense quedar-nos en el passat, fent servir per això les noves tecnologies.

Fer els carrers primer per les persones i després per als cotxes (i no a l'inrevés). Que la gent pogués passejar sense perill a peu o amb bicicleta. Control dels residus (separació, compostatge, reciclat).

Reducció del soroll ambiental. Reducció en el possible de barreres arquitectòniques. Il·luminació progressivament no contaminant. Mesures que potenciessin les energies renovables i fer normes per a l'us racional de l'aigua. Recolzar des de l'ajuntament l'arquitectura biològica. Potenciar un turisme de qualitat atret per la conservació dels edificis i el medi, el respecte a la natura i a les persones. Prioritzar l'ocupació de vivendes rurals que respectessin la natura, els camins, que usessin energies netes, re aprofitessin els recursos i minimitzessin els residus. Rehabilitar i ocupar les construccions del poble antic. Fer el polígon industrial a l'altra banda de la carretera i no al costat del poble. Prendre les decisions importants en assemblees participatives a mà alçada (tal com fan els suïssos des de fa 700 anys). (1)

Bàsicament fer un pla inspirat en el Moviment de les Cuitats Lentes, adaptat a Tous(2).

I, sobretot, no fer les típiques urbanitzacions de sempre. No ens cal convertir-nos en un poble estereotipus, quan la ciutat estèreotipada la tenim a cinc quilòmetres riera avall.

Poc a poc l'alcalde havia perdut l'interès amb el que li deia. Em tallà abans que m'expliqués i em digué que alguna altra persones ja li havia parlat de les ciutats lentes i que ho exposés durant el procés de participació ciutadana, i m'envià cap a casa.

El que passà al procés de participació ciutadana ja ho sabeu i l'únic que va explicar els seus plans també.


Agustí Palau, urbanista de vuit a ocho.


(1) La Confederació Helvètica és una república tecnològicament avançada. Amb l'accelerador de partícules atòmiques més llarg del món. Amb una població amb parles diferents, però pacífica. Vint-i-tres estats federats. Extremadament respectuosa amb el medi ambient i amb una de les rendes per cap més altes del planeta: 65.000 dòlars.

(2) Trobareu amplíssima informació sobre el moviment de les ciutats lentes a l'internet. I un breu vídeo sobre un poble lent a l'Aragó, en aquest enllaç del you-tube

http://www.youtube.com/watch?v=vYDyg1d_l2c&feature=player_embedded

11 comentaris:

  1. és el progres aixó noi ... que hi farem

    ResponElimina
  2. El problema dels politics actuals, és que per demanar el vot prometen el que calgui, i després sembla que no s'en recordin o no s'en vulguin recordar del que han promès. Exemples: “Puedo prometer y prometo...” “Nosaltres no només no apujarem els impostos, sino que els abaixarem”, “això del pla de la Passada és una barbaritat”, etc.

    ResponElimina
  3. - El polític d'aquest poble ja va obtenir el que volia i ara vol passar pàgina( POUM )sense fer soroll.

    - La gent d'aquest poble passa del seu creixement.

    - El polític ha creat amnesia.

    ResponElimina
  4. molt bo això Agusti ! ho has dit tot i sense faltar al respecte a ningú, de totes maneres no se si a l' alcalde li fara cap efecte, ell "va a su aire "

    ResponElimina
  5. els comentaris són anònims, i qui publica l'article ha de donar la cara? igualtat...xD

    ResponElimina
  6. Abans les campanes de l´esglèsia tocaven també a la nit, però sembla que a algú li molestaben, i les van fer callar.
    Quines coses més molestaràn als que vinguin (la pudor dels fems,els que no portem roba de disseny, etc) Penseu que ha passat a molts pobles del pirineu.

    ResponElimina
  7. http://www.diariodenavarra.es/20090705/culturaysociedad/ciudades-lentas-espana.html?not=2009070501445752&idnot=2009070501445752&dia=20090705&seccion=culturaysociedad&seccion2=culturaysociedad&chnl=40

    aixo es progres i no lo que vol fer el ajuntament....!

    fora als que ara manan...no ESCUCHAN al poble!!!!!!

    ResponElimina
  8. això de les campanes no ho entenia, resulta que les van tancar perqué molestaven a algu !!!!!
    vaja quina merda!!!!!!
    "de fora vingueren i de casa ens tragueren" ja es ben veritat ja !!!!!

    ResponElimina
  9. aquest argument ja es massa vell, no creieu.
    envellireu pensant amb les campanes.

    ResponElimina
  10. hola,
    el bloc està preparant un article sobre les campanes... no us el perdeu.
    i després tots a ficar-hi cullerada.

    ResponElimina
  11. mira ami m'agradava molt llevrame amb el repic de campanes, però tu ves ve gent de fora de Tous, ois és que la canalla, és que no puc dormir...

    N'estic quasi segur que som dels pocs pobles que tenim les campanes parades, perquè al veïnat els molesta...

    Jo fos veí i hagues demanat això vergonya em faria...

    No al progres, no a la gent que no vol ser de poble... i sobretot no, a les mentides que ens està foten l'ajuntament!!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.